راهنمای خرید لپ تاپ استوک بخش اول
خرید یک لپ تاپ استوک (دست دوم) می تواند ایده خوبی باشد. به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی که همه ما با آن دست به گریبان هستیم، خرید کالاهای دست دو امری رو به افزایش است و بازار کامپیوتر و لپ تاپ هم از این موضوع مبرا نیست. در این حالت شما یک کامپیوتر کاملاً قابل استفاده که جوابگوی نیاز خود را با هزینه کمتر خواهید داشت. خرید یک لپ تاپ استوک، همانند هر کالای دیگری نکات خود را دارد و مانند خرید یک ماشین جدید ، باید بررسی ها و تست های مختلفی را انجام داد. در مقاله سایت کامپیوتر کوکی، همه چیزهایی که باید در مورد خرید لپ تاپ استوک بدانید را به شما میگوییم. این مقاله به دو بخش تقسیم میشود که بخش اول در مورد نکاتی است که برای انتخاب مدل دستگاه باید مد نظر داشته باشید و با توجه به قیمت لپ تاپ استوک مدل مناسبی را انتخاب کنید و در قسمت دوم، نکات و مواردی است که در هنگام خرید باید به آنها توجه کنید.
پیش از خرید لپ تاپ استوک
قیمت یک لپ تاپ استوک وابسته به عوامل گوناگونی تعیین میشود ؛ عواملی از جمله مدل پردازنده مرکزی (CPU)، مدل پردازنده گرافیکی (GPU) سایز لپ تاپ، سری لپ تاپ، صفحه نمایش و مشخصات کلی و میزان تمیزی و سلامت دستگاه میباشند.
پیش از خرید، انتخاب مدل مناسب با سخت افزار مناسب اهمیت زیادی دارد و با توجه به تنوع گسترده مدل های موجود در بازار استوک لپ تاپ، شاید منجر به سردرگمی کاربر شود. اما با توجه به مواردی که در اینجا گفته میشود، میتوانید با خیال آسوده، مدل خوبی را انتخاب کنید.
CPU لپ تاپ استوک
در بازار لپ تاپ دست دوم ایران، لپ تاپ هایی با پردازنده های گوناگون از شرکت های Intel و AMD یافت میشوند که آخرین تاریخ تولید برخی از آنها، مربوط به 10 سال پیش است. البته که به طور منطقی هرچه سال ساخت لپ تاپ قدیم تر باشد، قاعدتاً قیمت آن نیز کمتر میشود، اما حقیقتاً اینطور نیست! برای مثال، یک لپ تاپ با پردازنده Intel Core i7 نسل چهارم، میتواند هم قیمت یک لپ تاپ با پردازنده Intel Core i5 نسل هفت یا هشت باشد و حتی در برخی از موارد گرانتر باشد!
شاید در نگاه اول شما بگویید که پردازنده Core i7 از Core i5 قدرتمند است؛ اما خب این موضوع همیشه اینگونه نیست. چون معماری و تکنولوژی به کار رفته در ساخت پردازنده های در طول سال های گوناگون در حال پیشرفت بوده است، هرچه نسل پردازنده ها جدیدتر باشد، مشخصات و بازدهی آنها نیز بالاتر میرود. برای مثال در زیر مقایسه دو پردازنده Intel Core i7 4940MX را با پردازنده Intel Core i5 8400H را در سایت CPU Bench Mark مشاهده کنید.
همانطور که در این مقایسه مشخص است، پردازنده Core i5 نسل 8، از نظر تعداد هسته دارای مشخصات فنی یکسانی با پردازنده Core i7 نسل 4 است و امتیاز PassMark به دست آمده از آن، از پردازنده Core i7 بالاتر است.
با انجام این مقایسه و با توجه به پشتیبانی از پردازنده های جدیدتر از تکنولوژی های بهتری مانند پشتیبانی از اتصال هاردهای SSD M.2 NVMe و یا پشتیبانی از رم DDR4، منطقی است که به جای خرید یک لپ تاپ Core i7 نسل چهار، به دنبال یک لپ تاپ با CPU جدیدتر باشیم که از نظر فنی دارای قدرت یکسان و یا بالاتر باشد. همچنین در نظر داشته باشید، با پیشرفت تکنولوژی، میزان مصرف برق CPU نیز کاهش پیدا کرده که برای لپ تاپ، امری قابل توجه و مهم است.
به طور خلاصه، به دنبال رده بندی و سری پردازنده نباشید و به جای آن، با استفاده از سایت های معتبر نتایج تست و قدرت آن را بررسی نمایید.
گرافیک لپ تاپ استوک
همانطور که قبلاً نوشتیم، دو نوع کارت گرافیک بر اساس نوع استفاده وجود دارد. پردازنده های گرافیک گیمینگ و ورک استیشن که در لپ تاپ ها هم هر دو این سری وجود دارند. لپ تاپ های ورک استیشن که دارای پردازنده های گرافیک Fire Pro و Quadro هستند، و لپ تاپ های خانگی یا گیمینگ که به پردازنده های گرافیک مربوط به این سری مجهز شده اند.
آنچه در مورد CPU گفته شد، در مورد GPU هم یکسان است. تنها به سری پردازنده نگاه نکنید، بلکه در مورد قدرت و مشخصات فنی آن نیز تحقیق کنید، تا بابت یک مدل قدیمی، هزینه یک مدل جدید با بازدهی مشابه را نپردازید.
سری لپ تاپ
هر شرکت سازنده لپ تاپ، دارای دسته بندی و سری های گوناگونی برای دستگاه خود است. بسته به اینکه دستگاه در چه رده ای قرار میگیرد، قیمت آن نیز متفاوت خواهد بود.
برای مثال لپ تاپ های سری Z شرکت HP، که در رده لپ تاپ ورک استیشن قرار میگیرند. این سری از لپ تاپ های شرکت HP، علاوه بر سخت افزار سری ورک استیشن، دارای طراحی متفاوت و مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی است. این سری همیشه در مقایسه با لپ تاپ های سری Pavilion این شرکت دارای قیمت بالاتری بوده اند و حتی در بازار استوک هم این موضوع همچنان پابرجا است.
یا مثال دیگ لپ تاپ های سری XPS شرکت Dell که در رده الترابوک های بیزنس کلس قرار میگیرند و حتی با داشتن کانفیگ متوسط (لپ تاپ های استوک این سری در بازار ایران معمولاً از مدل های بدون GPU هستند( دارای قیمت نسبتاً بالایی میباشند. دلیل این امر استفاده از مواد با کیفیت و طراحی ظریف این سری از لپ تاپ های شرکت Dell میباشد.
با توجه به این موضوع و مثال های گفته شده در بالا، باید در نظر داشته باشید که در هنگام جست و جو برای خرید لپ تاپ، متناسب با انتظارات و شرایط خود، مدل مناسب را انتخاب کنید و بابت چیزی که استفاده زیادی برای شما ندارد، هزینه ای نپردازید.
صفحه نمایش لپ تاپ
در صورتی که قصد دارید لپ تاپ را به مانیتور یا تلویزیون متصل نمایید و خیلی از مانیتور اصلی آن استفاده نمیکنید، به غیر است تست سلامت، خیلی خود را درگیر باقی مشخصات صفحه نمایش نکنید. اما در صورتی که عمده استفاده شما از نمایشگر اصلی لپ تاپ است، به خواندن این بخش ادامه دهید.
گذشته از سایز مانیتور که هرچه بزرگتر باشد، قیمت لپ تاپ هم افزایش پیدا میکند (البته این موضوع در مورد Ultra-Book ها صادق نیست)، رزولوشن و نوع پنل مانیتور هم بر قیمت و ارزش دستگاه موثر است.
اگر لپ تاپ را برای مصارفی مانند طراحی گرافیک، ادیت عکس و مصارف مشابه و مرتبط با رنگ و تصویر میخرید، باید به دنبال لپ تاپی باشید که دارای صفحه نمایش IPS است و رزولوشن آن حداقل FullHD؛ همچنین در صورت امکان با بررسی سایت سازنده، در مورد فضای رنگ مورد پشتیبانی صفحه نمایش تحقیق کنید. در صورتی که مدل مورد نظر شما دارای چند نوع متفاوت صفحه نمایش است، با استفاده از پارت نامبر نوشته شده در زیر دستگاه، میتوانید مشخصات دقیق آن را با جستجو در گوگل یا سایت سازنده بررسی نمایید.
در صورتی که هدف شما از خرید لپ تاپ برای بازی های کامپیوتری است، باید علاوه بر نوع پنل، به نرخ باز سازی تصویر (Refresh Rate) و زمان پاسخ (Response Time) هم توجه کنید.
قابلیت ارتقاء پذیری لپ تاپ
عمده لپ تاپ ها قابلیت ارتقاء هارد و رم را دارند. اما همه مدل های شامل این موضوع نمیشوند. برای مثال برخی از لپ تاپ ها، تنها دارای یک شیار اتصال رم هستند و این موضوع در بحث ارتقاء رم ممکن است برای شما محدودیت هایی را به وجود آورد. یکی از ارتقاء های رایج در بین خریداران لپ تاپ استوک، جایگزینی درایو نوری با هارد SSD Sata میباشد. اما در برخی از مدل ها، به دلیل متفاوت بودن ورژن درگاه های Sata موجود بر روی مادربورد لپ تاپ (قدیمی تر بودن ورژن Sata مورد استفاده برای درایو نوری) چنین به روز رسانی توجیه چندانی ندارد.
در لپ تاپ های جدیدتر، بررسی قابلیت پشتیبانی از هاردهای SSD M.2 و سری مورد پشتیبانی آن مهم است. برخی از لپ تاپ از هارهای SSD mSata یا SSD M.2 NGFF پشتیبانی میکنند و برخی دیگر از هاردهای پر سرعت SSD M.2 NVMe پشتیبانی میکنند که بر پایه درگاه PCIe طراحی و ساخته شده اند. از این رو توجه به این امر از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود.
تا اینجا در مورد نکاتی که برای انتخاب لپ تاپ باید به آن توجه کنیم صحبت کردیم. در قسمت بعدی این مقاله در مورد نکاتی و تست هایی که باید در حسن خرید انجام دهید صحبت خواهیم نمود.